Bröderna Norberg

Den som tittat på TV4, Melodifestivalen eller YouTube de senaste åren kan knappast ha missat de fantastiska bröderna Norberg: Daniel och Emil. Bröderna växte upp i Uddevalla och gillade att spela instrument och uppträda för släkten redan som små. Dock hade storebror Emil Norberg andra planer än nöjesbranschen till en början och tog en juristexamen. Lillebror Daniel började också med universitetsstudier men hoppade av för att ägna sig åt musik och Youtube. Redan 2006 lade Daniel Norberg upp sina första klipp på Youtube men kanalen var då inte så stor.

År 2010 medverkade Daniel Norberg i Idol och kom på en hedrande åttondeplats och därefter fick hans kanal något fler tittare. Det som gjorde att han verkligen slog igenom var de parodier på Melodifestivallåtar som han och storebror Daniel skrev, framförde och producerade. Smygstarten på YouTube kom redan år 2013 med parodin ”Dumma Danmark” som skojade med Eurovisionvinnaren Emmelie de Forrests ”Only Teardrops”. Därefter, år 2014, kom den första av de nu berömda parodierna på de melodifestivallåtar som kommit till final eller andra chansen. Klippet blev Sveriges näst mest sedda på YouTube det året. Därefter har bröderna Norberg fortsatt att göra genomarbetade klipp med kluriga texter och hemgjorda framför en green screen. Daniel Norberg framför alla låtar och ser, tack vare skickligt montage och redigering, ut att stå på samma scen med samma bakgrund som originalartisterna. Även om Daniel Norberg är stjärnan i videon så finns ett helt team bakom med textförfattare, bl.a. Emil Norberg, filmare, videoredigerare och idésprutor.

Melodifestivalparodierna och brödernas övriga YouTubeklipp gick så bra att juristen Emil hoppade av karriären för att istället satsa helt på YouTube och humor tillsammans med sin lillebror. De bildade då bolaget Två Bröder Media AB. Förutom melodifestivallåtarna är klippen på temat ”Vem är bäst” mycket populära på YouTube. Här jämförs tre eller fyra olika fenomen inom samma kategori, t.ex. länder, årstider eller figurerna i luciatåget. Kanske får vi se en jämförelse av olika högtider som påsk, jul, halloween och midsommar 2019 om vi har tur. På YouTube-kanalen Bröderna Norberg finns även andra humorklipp samt ett antal helt otroliga a capella-covers på Spotify-topplistan där Daniel Norberg gör alla stämmor och ackompanjerar sin egen sång.

De multibegåvade bröderna har synts mer och mer även i TV. De populära melodifestivalparodierna intog scenen på riktigt i SVT som mellanakt i andra chansen då Daniel Norberg framförde de nyskrivna finalparodilåtarna live.

År 2018 medverkade Daniel Norberg i Let´s Dance där han kom på andraplats efter Jon Henrik Fjällgren. Under 2018 syntes båda bröderna i ”Norbergs TV-tablå” på SVT play samt i underhållnings- och sketchprogrammet ”Mumbo Jumbo” på TV 4.

Just nu, år 2019, verkar Sverige inte kunna få nog av bröderna Norberg och vi får hoppas att de orkar fortsätta med sina YouTubeklipp och sina framträdanden i många år till framöver!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Humorbloggen.se