Driv ett humoristiskt företag med nöjda medarbetare

Humor är en viktig del av vår vardag, där man via forskning kunnat se att skratt har en positiv inverkan på förbränning, smärta och välmående. Detta kan vara en viktig kunskap att ta till sig även som företagsledare, då glada medarbetare också är mindre sjuka och mer produktiva på jobbet. Att satsa på en positiv och glädjefylld arbetsplats förbättrar också arbetsmiljön för de anställda.

Med hjälp av en medarbetarundersökning kan du enkelt ta reda på om dina anställda är nöjda med sin arbetsplats. Hos Ungapped får du tillgång till olika mallar och andra verktyg du kan använda för att skapa professionella medarbetarundersökningar, samt tips kring hur du bäst kan lyckas. Du får även möjlighet att använda Ungappeds digitala kommunikationsplattform, som ger dig många fler möjligheter att förbättra verksamhetens kommunikation.

Skrattets fördelar

Att skratta är en fysisk reaktion som sker via hörbara och rytmiska sammandragningar av människans diafragma samt andra delar av andningsorganen. Skratt kan uppkomma när du blir kittlad, eller om du hör roliga historier. När du skrattar frigörs kroppens ”må bra”-hormon, endorfinerna. De minskar stress och smärta och får dig att glömma dina bekymmer för en stund.

Skratt förekommer inom alla mänskliga kulturer, där vissa dock skrattar mer än andra. Bebisar som varken kan höra eller se, eller har hört någon göra detsamma, skrattar ändå. Det har via forskning gått att se att skratt förbättrar kolhydratsammansättningen hos personer med typ 2-diabetes. Skrattet ökar också bröstmjölkens leptinkoncentration och ger skyddande effekt åt hjärtat. Det ger en tydlig pulsökning och muskelaktivitet som kan ha förmåga att öka energiomsättningen.

En studie som publicerades i ”Cerebral Cortex” kunde via MRI visa att personer som skrattade genuint fick större aktivitet i följande hjärnområden:

  • Hypothalamus, vilket påverkade smärtupplevelse, blodtryck, matsmältning och vakenhet.
  • Parietal operculum med ansvar för förnimmelser som temperatur och hudkontakt.
  • Amygdala som sköter processandet av minnen, ger känsloreaktioner och tar beslut.
  • Höger cerebellum som kan påverka språk, visuell uppmärksamhet och empati för andra människors mående.
  • Ventromedial prefrontal cortex som ger ökad mängd endorfiner. Dessa hormoner ökar välbefinnandet och minskar vår smärtupplevelse.

Ha roligt på jobbet

Det finns många sätt att göra arbetsplatsen mer humoristisk och rolig, vilket ger en lång rad positiva sidoeffekter. När medarbetarna trivs och har kul minskar frånvaron, produktiviteten och kommunikationen förbättras och samarbetet främjas. Dessutom ökar de anställdas kreativitet, då mer kommunikation skapar nya idéer när medarbetarna pratar med varandra. När folket på ert företag har roligt lockas även både nya arbetssökande och kunder dit, tack vare ert goda rykte.

För att göra jobbet mer roligt kan du som arbetsgivare anordna olika aktiviteter, som bowling, frågesport och matlagningskurser. Det är också bra att fira milstolpar och födelsedagar, och ge de anställa möjlighet att utvecklas. Ge erkännande när de anställda presterat väl och använd humor i arbetet. Att skapa en positiv och accepterande atmosfär lönar sig i längden.

Humor och skämt

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Humorbloggen.se