Monty Python

Monty Python är humorgruppen som tog hela världen med storm i slutet av 1960-talet. Sedan dess har de varit ständigt aktuella, först med sin sketchshow Monty Pythons flygande cirkus och senare med en rad liveshower, radiosändningar och filmer. Gruppens medlemmar utgörs av Eric Idle, Michael Palin, John Cleese, Terry Gilliam och Graham Chapman (numera avliden). Humorstilen klassas som surrealistisk, och en typisk Monty Python-sketch innehåller både inslag av absurda situationer och en rad knäppa händelser inramat med en osammanhängande logik. Monty Python har även blivit en slags flaggbärare för den lite torra, brittiska humorn så kallad ”brit wit”.

Ett sammansvetsat gäng

Monty Pythons flygande cirkus har en av de mest omisskännliga introlåtarna i tv-historia, så vad ligger bakom valet av låt? Hur visste komedigänget att den skulle bli en del av deras identitet, en låt som för många skulle komma att symbolisera brittisk humor när den är som bäst? Svaret är: de hade ingen aning. Det låg ingen planering bakom musikvalet alls. Enligt uppgifter valde de musikstycket The Liberty Bell av John Philip Sousa enbart eftersom användandet av inspelningen inte skulle kosta dem någonting. Komedigruppen spenderade i princip all sin tid med att skriva eller medverka i sketcher tillsammans och blev därför riktigt sammansvetsade. Precis som Felix Herngren sörjer avlidne kollegan Sasha Mesi sörjer Monty Python-gänget sin avlidna medlem Graham Chapman.

Från skrala förhållanden

I nutid är gruppen så gott som upplöst, men under sin verksamma tid hann de med att spela in fem filmer tillsammans. En av de mest framgångsrika, 1975 års Monty Pythons galna värld, spelades in med en otroligt begränsad budget. Trots bidrag från fans som Elton John och Pink Floyd hade inspelningsteamet det riktigt knapert. En av de tekniskt mest krävande scener att spela in fick pausas gång på gång, då en billig plywoodkuliss av ett slott hela tiden blåste omkull. Annat är livet för komedigruppens medlemmar idag. Samtliga har bibehållit strålande karriärer mitt i rampljuset och det ryktas till och med om en återförening. Vem vet, kanske bjuds vi på nya humorklassiker signerade Monty Python inom en snar framtid.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Humorbloggen.se