Fawlty Towers

Fawlty Towers, eller Pang i bygget som serien kom att heta på svenska, var en brittisk komediserie med John Cleese i huvudrollen. Serien fick massivt genomslag och blev mycket populär även om det bara gjordes tolv avsnitt. Huvudkaraktären Basil Fawlty har nått kultstatus och är ännu en av Cleeses mest älskade karaktärer. Idén till serien fick Cleese och skådespelerskan Connie Booth när hela Monty Python-gänget bodde på hotell i Torquay, beläget på den engelska rivieran. Cleese beskrev ägaren av hotellet som den ”mest oförskämde mannen jag någonsin träffat” och Cleese och Booth hittade inspiration till den numera klassiska serien Fawlty Towers.

En långsam succé

fawlty_towers_castFawlty Towers gjordes bara i två säsonger med hela fyra år emellan dem. Anledningen var att skaparna Booth och Cleese var noggranna med manuset och ville att varje avsnitt skulle hålla lika hög klass. Serien kretsar kring de fyra huvudkaraktärerna Basil, hans fru Sybil, hjälpredan Polly och den ständigt missförstådda servitören Manuel. Tillsammans ger de serien den dynamik som krävs för att spänningar och humor ska skapas. De första avsnitten mottogs med ljummen kritik och seriens producenter menade att det är omöjligt att hålla en hel story intressant om den bara utspelar sig inom hotellets fyra väggar. Lagom till andra säsongen hade den dock vuxit i popularitet och snart var succén ett faktum. Slutet för kända hotellet kom naturligt efter många utmärkelser och slutade på topp. Under många år väntade publiken på ännu en säsong eller en re-union av skådespelarnas karaktärer. Cleese och Booth hann också skilja sig mellan säsongerna, något som kan ha påverkat seriens slut.

En klassiker som fortfarande håller

Engelsk humor är vida känd över hela världen som något i särklass underhållande. Monty Python-gänget med John Cleese i spetsen är komikergruppen som under många decennier varit tongivande inom engelsk humor och också bidragit till den enkla, men höga nivån. Serien Fawlty Towers har vunnit många utmärkelser och blev framröstad som Englands genom tidernas bästa sitcom, och hamnade tvåa i den internationella omröstningen strax efter Fraser. Basil Fawlty hamnade också högst på listan som Englands roligaste komiska karaktärer, nära trettio år efter att serien sändes. Moderna klassiker som Skål och Tredje klotet från solen har nämnt Fawlty Towers som sin stora inspirationskälla och vissa av karaktärerna har faktiskt gjort gästspel i andra serier också. Den enda som varit tyst om hotellet sedan serien sändes är Connie Booth, som väntade 30 år innan hon lät sig intervjuas om arbetet och framgångarna. Under 2009 släpptes dokumentären ”Fawlty Towers: Re-opened” där alla fyra skådespelarna uttalar sig. Det var också då som John Cleese bekräftade att det aldrig kommer bli något mer av serien eftersom de alla är ”för gamla och trötta”.

 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Humorbloggen.se