Clown – den roliga underhållaren

Docka som clown

Clown har funnits som roare längre än vad man först kan tro – den klassiska narren är en förlaga till vår moderna, rödnäsade clown, men långt ifrån den första varianten på en underhållare som hade till uppgift att få folk att skratta. Den humor som clowner idag ofta använder baserar sig på otur och missöden och riktar sig mot en väldigt basal, primitiv del av oss som skrattar åt andras missöden. Samtidigt är det sällan något omoraliskt i vad clowner lockar fram hos sin publik, och barn brukar bara uppskatta akten så länge clownen inte ser ut att fara illa på riktigt eller inte avslutar med ett leende.

Clowner har fått sitt rykte avsevärt försämrat efter diverse skräckfyllda upplevelser där clowner har attackerat människor – både i form av skräckfilmer och riktiga incidenter runtom i världen. Trots det lever clownen som underhållare kvar som ett populärt inslag i cirkusföreställningar, gatushower och inte minst födelsedagskalas. En clown brukar kunna se till att det blir ett riktigt festligt kalas för alla åldrar, och i verkligheten är det väldigt sällan som någon reagerar med rädsla snarare än med skratt. Många clowner skapar sin egen karaktär som får ett namn och en personlighet, utefter vilken clownen sedan skapa shower där han eller hon ofta interagerar med publiken och på så vis anpassar föreställningen helt efter publikens ålder och preferenser.

Läskig clown i svartvitt

Tvärtom mot vad många tror är clowner en växande yrkesgrupp, och i många länder finns fleråriga utbildningar för att utbilda sig till clown. Ofta är de skådespelare i grunden som utökar sin kompetens med discipliner såsom mimkonst, kroppsspråk samt specifika koncept som clownföreställningar ofta utgår ifrån. Ett centralt sådant tricks är att göra det publiken skrattar åt tre gånger – varken mer eller mindre. Clowner utför otroligt viktiga gärningar runtom i världen genom olika program och initiativ för utsatta barn och ungdomar. Till exempel finns grupper som reser runt till barnhem och slumområden där barn lever under svåra förhållanden.

En vanlig arena för clowner är numera sjukhus, där de ofta gör obeskrivlig skillnad för barn som inte har samma möjligheter till glädjeämnen och underhållning i livet som andra barn. Även om Sveriges sjukhusclowner klagar på Pennywise, filmclownen som satt skräck i både barn och vuxna, är det långt ifrån alla som hindras i sitt arbete och många barn får fortfarande en viktig upplevelse genom clownerna på svenska sjukhus.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Humorbloggen.se