Karikatyren – skämtteckningen med lång historik

En karikatyr är en bild som visar egenskaperna hos en person på ett förenklat eller överdrivet sätt genom skiss, eller andra konstnärliga ritningar. I litteraturen är en karikatyr en beskrivning av en person som använder överdrift av vissa egenskaper och förenkling av andra. Karikatyrer kan vara förolämpande eller komplimerande och kan tjäna ett politiskt syfte eller används enbart för underhållning. Karikatyrer av politiker används ofta i redaktionella teckningar, medan karikatyrer av filmstjärnor ofta finns i underhållningstidningar. En av de tidigaste karikatyrerna finns i Leonardo da Vincis verk, som aktivt sökte personer med missbildningar att använda som modeller. Poängen var att erbjuda ett intryck av originalet som var mer slående än ett porträtt. Karikatyren tog en väg till sina första framgångar i de stängda aristokratiska kretsarna i Frankrike och Italien, där sådana porträtt kunde delas bland likasinnade för ömsesidig njutning.

En karikatyr på en bil

Den första boken om karikatyrritning som publicerades i England var Mary Darly’s A Book of Caricaturas från 1762. De första kända nordamerikanska karikatyrerna ritades 1759 under slaget om Quebec. Dessa karikatyrer var George Townshends arbete, vars karikatyrer av den brittiska generalen James Wolfe, avbildad som deformerad och galen. Två stora utövare av karikatyrkonst under 1700-talet var Thomas Rowlandson som levde mellan 1756-1827 och James Gillray som levde 1757-1815. Rowlandson var mer en konstnär och hans arbete inspirerades mest från allmänheten i stort. Gillray var mer inne på den onda visuella satiriseringen av det politiska livet. De var dock goda vänner och sågs ofta tillsammans på Londons pubar. Karikatyren har sedan dess växt och många använder sig av konstformen än idag. På Penstore.se kan du hitta allt du behöver för att börja göra karikatyrer du också! Förutom den politiska och offentliga personligheterna så används de flesta samtida karikatyrer som gåvor eller souvenirer, som ofta ritas av gatuförsäljare. För en liten avgift, kan en karikatyr ritas specifikt och snabbt för den som vill betala. Dessa är populära på gatumässor, karnevaler och till och med bröllop, ofta med humoristiska resultat.

En konstform som lever kvar

En riddare i karikatyr

Karikatyrkonstnärer är också populära attraktioner på många ställen som besöks av turister, särskilt strandpromenader, där semesterfirare kan få en humoristisk karikatyr skissad på bara några minuter till en liten avgift. Karikatyrartister hyrs ibland in för fester, där de kan rita karikatyrer av gästerna för deras underhållning. Det finns många museer som är dedikerade till karikatyr över hela världen, inklusive Museo de la Caricatura i Mexico City, Muzeum Karykatury i Warszawa, Caricatura Museum Frankfurt i Frankfurt, Wilhelm Busch Museum i Hannover och Cartoonmuseum i Basel. Det första karikatyrmuseet i arabvärlden öppnades i mars 2009 vid Fayoum, Egypten. Det har sedan starten varit en viktig spegel för samhället och många uttrycker fortfarande sin politiska åsikt såväl som sin humor och lättja med karikatyrer. Det är en konstform som har funnits väldigt länge och förmodligen så kommer den att finnas i all oändlighet. Just därför att en karikatyr är ett sätt att förenkla och beskriva sin åsikt i en viss politisk situation såväl som sin humor och nöje i en annan. Nästan alla kan förstå en karikatyr, men långt ifrån alla uppskattar den!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Humorbloggen.se