Så blir du ståuppkomiker

Ståuppkomik är när en person, ensam på en scen, levererar monologer och skämt till en publik på plats. Det är en stor konstform som kräver att komikern kan ändra sitt upplägg efter publik och stad. Om en komiker inte får med sig publiken, kan han eller hon bli häcklad. Det sägs att ståuppkomiken har sina rötter i USA från 1800-talet då Vaudevill-och cirkusframträdanden var vanliga och uppskattade. I Sverige finns många populära ståuppkomiker från olika delar av landet. Den gemensamma nämnaren för alla dessa är att det krävs hårt arbete för att nå framgång.

Tips för att bli ståuppkomiker

 

Eftersom det tar tid att bli bra på vad vi än vill bli, så ska man lägga ner mycket tid på att bli en bra ståuppkomiker. Skriv ner mycket material, repetera och våga utsätta dig för att få konstruktiv kritik från andra. Ett annat viktigt tips är att vara nykter på scen. Även om man tycker att ett glas kommer att lugna nerverna och så vidare, är nykterhet alltid att föredra när man ska uppträda inför betalande gäster. Använd det faktum att du är nybörjare till att få med dig publiken. Om du talar om för dem att du är nybörjare och därför lite fumlig och nervös, kommer de att ha mer tålamod med dig. Dessutom måste du låta dig våga bli utbuad i början.

Fler tips till en nybörjare

Att våga låta sig bli utbuad är svårt men får dig att anstränga dig extra mycket nästa gång du är på scen. Använd hellre nytt och medelmåttigt material än att använda ditt gamla material som gjort succé, flera gånger. Sverige är ett relativt litet land och chansen är stor att någon redan har hört dina skämt en gång förut. Försök att hålla ditt nummer under fem minuter i början. Öva handgester och mimik så att de sitter till dina skämt och monologer. När du övar, använd tidtagarur så att du vet hur lång tid du tar på dig när du levererar ditt material. Om du arbetar som ståuppkomiker, kan du fakturera utan företag. Se till att du vet vad som gäller för dig och enligt skatteverket.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Humorbloggen.se