Vad är humor?
Vad är humor?
Inget väcker väl så många känslor som humor. Vad är roligt och var går gränsen för vad som är olämpligt eller osmakligt? I januari 2016 fick SVT och André Pops stark kritik från skidlandslagets presschef för vad SVT tyckte var ett humoristiskt inslag på Idrottsgalan. Många skrattade, men presschefen rasade – vem har rätt och vem har fel?
Vem bestämmer vad som är kul?
Kan verkligen någon annan bestämma över vad du tycker är kul? Svaret är naturligtvis nej, men det finns också en gräns för när man kränker andra människor eller när humorn istället blir osmaklig. Var den gränsen går är det ibland någon annan som bestämmer, nämligen när det blir offentligt i form av exempelvis en TV-sändning från Idrottsgalan. Då träder lagar och regler in som ska skydda den enskilda från att drabbas. Och även om det i fallet på Idrottsgalan verkar vara något oklart om Charlotte Kallas var medverkande eller drabbad så fanns det minst en person (skidlandslagets presschef) som tyckte att skämtet var osmakligt och gick över gränsen.
Vad skrattas det mest åt?
Humor är färskvara och fungerar bäst i sin samtid, men det finns några universella drag i humor som gemeneman verkar skratta åt, oavsett generation eller politisk, religiös eller etnisk bakgrund. Det främsta är djur som beter sig tokigt på något sätt och så kallade slapsticks (folk som ramlar, snubblar och tappar saker). Dessa två genrer verkar fungera över alla gränser. Klassikern ”Plankan” från 1979 får fortfarande de flesta att dra på smilbanden åtminstone några gånger. I showen ”Americas funniest” och liknande program får ofta djurscenerna höga poäng.
Egentligen är det omöjligt att svara på vad humor är – det är något olika för var och en – och i slutändan så är det faktiskt bara du själv som kan bestämma vad du vill skratta åt. Ett humorprogram på TV kan få en person att gapskratta och en annan person att stänga av Tv:n. Det ena humorprogrammet skälls ut i pressen medan andra får priser. Det enda som kan sägas med säkerhet är att humor ofta är en färskvara, något som passar in i samhället som det ser ut just då.