Brittisk humor

Brittisk humor är vida känd, av flera olika anledningar. I Sverige förknippar många brittisk humor med kvalitetshumor, medan den på andra håll ofta är associerad med humor som är lite svår att förstå eller som är väldigt torr och cynisk. Att brittisk humor går hem i Sverige märks dock tydligt på den mängd framgångsrika brittiska humorexporter som är stora här – allt ifrån komediserier som Pang i bygget, Svarte orm och Mr Bean till ståuppkomiker som Eddie Izzard och Ricky Gervais, för att inte tala om legendarer som Monty Python. Brittisk humor förekommer inte heller bara i tv, utan även i bokform. Ett utmärkt exempel på det är Douglas Adams böcker om Liftarens guide till galaxen. Om du älskar brittisk humor, men ännu inte har läst Douglas Adams böcker, kan du lyssna på dem som ljudböcker på Storytel.se.Ba4

Vad är det då som gör brittisk humor så framgångsrik? Ardal O’Hanlon, en komiker från grannlandet Irland, tror att en av anledningarna är att brittisk humor baseras i vardagen. Med det menar han inte bara att humorn utgår från vardagssituationer, utan också att humorn finns i den brittiska vardagen. Britter använder humor och skämt för att lätta upp stämningen i allvarliga situationer, till exempel under ett möte på jobbet eller när politiker pratar om viktiga ämnen. O’Hanlon tror att det skiljer britterna från exempelvis invånarna i Centraleuropa, där man kan förlora trovärdighet om man skämtar bort sitt jobb eller ett seriöst ämne. I Storbritannien, menar han, är det tvärtom – där förlorar du trovärdighet om du inte ”vet hur man drar ett skämt på jobbmötet”.

En annan anledning till att brittisk humor är så framgångsrik idag är sannolikt för att de tränat på humor under väldigt lång tid. Brittisk humor har en historia som sträcker sig tillbaka till 700-talet och 1100-talet, med nationaleposet Beowulf. Där har man bland annat hittat ordlekar med alkohol som tema. Ännu tydligare blir humorn på 1500-talet i och med William Shakespeares komedier, och redan på 1600-talet blev britterna förknippade med satir, då författaren Jonathan Swift anses vara en av världshistoriens största satiriker.

Förutom satir förknippas brittisk humor idag med ordlekar, anspelningar och intellektuella skämt, som ofta levereras med ett gravallvarligt ansikte. Det är uppenbarligen ett vinnande koncept, i alla fall om svensk publik får bestämma.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Humorbloggen.se