Skratta för hälsan

Det sägs att ett gott skratt förlänger livet, men stämmer det verkligen att skratt kan göra så att man lever längre? Du har säkerligen varit med om att du har skrattat så hårt att hela magen har knutit sig, att du knappt har fått luft eller att du till och med har fått kramp. Har man skrattat så kraftfullt under en större del av dagen kan man till och med uppleva träningsvärk i magen dagen efter. Anledningen till att man säger att ett gott skratt förlänger livet är till stor del för att skratt, träning och hälsa faktiskt har flera kopplingar till varandra. I denna text kommer vi att lista ett flertal anledningar om varför det är så viktigt att skratta och hur ett gott skratt kan göra så att du blir hälsosammare och lyckligare, inte bara för stunden.

1. Skratt kan hjälpa till att minska stress. Jo, det är faktiskt sant! När du skrattar så minskar nivån av stresshormoner i kroppen, bland annat det hormon som kallas för kortisol. När man skrattar mycket så kan kroppen snabbt komma upp i varv, men så fort du har slutat att skratta sprider sig en glädje och ett lugn. Testa så känner du själv!

2. Minska smärta. Tyvärr är det ju så att ett skratt inte kan lösa alla typer av problem, men visste du att ett gott skratt faktiskt kan hjälpa dig att bli av med svår smärta. Anledningen till detta är att kroppen utsöndrar endorfiner när man skrattar, vilket i sin tur kan hjälpa det onda att bli lindrigare. Att lindra smärta med skratt är dock en mycket kortsiktig lösning, även om den är väldigt trevlig.

3. Visste du att du kan bygga upp mycket starkare relationer till andra människor genom att skratta tillsammans? Vilken relation du har till personer i din omgivning kan vara mycket avgörande för din hälsa och ditt välmående. Ett gott skratt kan göra en dålig relation bättre, vilket i sin tur leder till att du kommer känna en bättre livskvalitet.

4. Tidigare talade vi om träningsvärk i samband med ett riktigt bra skrattanfall. Forskning har nämligen visat att 15 minuters intensivt skrattande har samma effekt på kroppen som om du skulle ha löptränat eller t.ex. tränat dans eller aerobics eller rent av roat dig med för mycket vuxenlekar med produkter från vuxen.se osv. Det är med andra ord inte speciellt konstigt att man får träningsvärk i magen efter en lång kväll i goda vänners lag.

5. Skratt ger dig endorfiner, minskar smärta, gör av med kortisol och ger dig ett riktigt träningspass. Det vore alltså synd och skam om ett gott skratt då inte bidrog till en bättre sömn. När du skrattat mycket under en dag blir kroppen mer avslappnad, även för den stressade personen. Du somnar lättare och sover bättre.

Vad som får människor att skratta är väldigt individuellt. Vissa gillar att titta på underhållande filmer, dra skämt. Andra tycker om att spela roliga sällskapsspel tillsammans med vänner eller kanske samlas för att avnjuta en god middag och prata minnen. Hitta det som får dina magmuskler att jobba mest.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Humorbloggen.se